Mijn hond wel of niet belonen met snoepjes?

Mijn hond wel of niet belonen met het gebruik van snoepjes?
Weer een interessant onderwerp welke vaak voorbij komt bij veel hondenbaasjes. De ene heeft altijd wel wat brokjes in zijn zak terwijl de andere denkt voertjes nee, daar begin ik niet aan als je daar eenmaal aan begint dan kom je er nooit meer van af, ik wil graag dat mijn hond ook zonder snoep luistert.
Laten we vooropstellen dat er geen goed of fout is. Alles wat voor jou werkt, samen met je hond is natuurlijk prima en ik zou zeggen ga hier vooral mee door. Er is geen specifieke handleiding of stappenplan die je kunt volgen voor wat het beste is, dit is voor iedere hond en baas verschillend.
Eten is nu eenmaal super machtig in de dierenwereld, daar kunnen we niet omheen. Ik persoonlijk vind dit daarom ook super handig om in te zetten wanneer je je hond iets wilt aanleren of wilt belonen voor de gedragingen die je graag van hem wilt zien. Maar moeten we dan altijd voertjes in onze zak hebben? En kunnen we niet meer stoppen als we er eenmaal mee begonnen zijn? Nee, dat lijkt me niet. Het gebeurt natuurlijk wel eens dat je je beloningszakje thuis op het aanrecht laat liggen, geen paniek, je hond luistert echt nog wel hoor als je zijn favoriete snoepjes eens vergeet 😉
Vaak hoor ik de opmerking voorbij komen dat het onnatuurlijk is je hond door middel van voertjes te belonen, omdat hij dan als het ware een kunstje zou uitvoeren en wij zijn natuurlijke gedrag hierdoor onderdrukken. Want hij hoort toch gewoon naar jou te luisteren? Ook hier wil ik eerst benadrukken dat een relatie tussen mens en dier alleen kan slagen als er wederzijds respect en vertrouwen is. Dit zijn de basiselementen die eerst op orde moeten zijn voordat je verwachtingen kan en mag hebben van je hond.
Dat de hond een “kunstje” uitvoert als je hem vertelt dat hij moet zitten en dit niet zijn natuurlijke gedrag is, weten we natuurlijk allemaal. Honden communiceren onderling ook niet verbaal tegen elkaar, de een zal echt niet tegen de ander zeggen hé ga eens zitten jij. Dit doen zij door hun lichaamshouding en de energie die zij hierbij uitstralen in te zetten, om iets aan te geven bij een soortgenoot. Maar is het handig om onze hond te kunnen laten zitten als wij achten dat dit nodig zal zijn in sommige situaties? Absoluut! We leven nu eenmaal in een maatschappij waar op iedere hoek van de straat tegenwoordig wel een prikkel is waar onze hond op zou kunnen reageren. En dan is het gewoon erg fijn dat we hem even in zijn ‘relaxed modus’ kunnen zetten en zodra het veilig is en de auto of ander obstakel gepasseerd is, je de wandeling of wat je op dat moment aan het ondernemen bent met je hond weer voort kunt zetten.
En dan is het helemaal geen schande om hem na afloop zijn favoriete koekje te geven, want zeg nou zelf het is toch fijn dat als we iets goed doen we hiervoor ook een compliment ontvangen en beloond worden? Doordat honden leren vanuit patronen zal hij na een aantal herhalingen en positieve ervaringen precies weten wat er van hem wordt verwacht en weet hoe hij zich dient te gedragen als jullie bijvoorbeeld willen oversteken of iets dergelijks. Ik zie dit eigenlijk als een soort win, win situatie, je hond wordt op een positieve manier beïnvloed waardoor het uiteindelijke een gewoonte wordt voor hem om zich rustig en beleefd te gedragen. En voor ons erg leuk om spelenderwijs bezig te zijn met onze hond.
Maar wanneer beloon jij je hond? Het moment waarop jij, je hond beloond, is namelijk ontzettend belangrijk en alles bepalend voor het resultaat dat je uiteindelijk voor ogen hebt en wilt bereiken samen met je hond. Het opgroeien tot een evenwichtig stabiel maatje voor het leven, door hem de beste versie van zichzelf te laten worden. Wil je graag weten wanneer dan wel het juiste moment is om je trouwe viervoeter eens goed te verwennen en te belonen? In mijn volgende post zal ik daar verder op in gaan en je handvaten geven zodat je hiermee zelf aan de slag kunt gaan.
Voor nu een advies: Kijk dus eerst goed naar hoe je hond zich voelt op het moment dat je hem beloont. En wees bewust van wat jij uitstraalt en hiermee overbrengt. Is hij erg druk? Dan help je hem om zelf kalm te blijven en nog heel even te wachten met het geven van zijn ultieme beloning totdat hij ontspant. Je zult namelijk zien dat wanneer jij rustig en duidelijk bent naar je hond hij je veel beter zult begrijpen en je hierdoor een veel betere verbinding en communicatie met je dier zult ervaren. Succes!

Reactie schrijven

Commentaren: 0