Gemoedstoestand

Mijn hond luistert niet meer als hij los loopt, herkenbaar? De gemoedstoestand van je hond. Wat houdt het in en waarom is het zo belangrijk? 

Een leuk en vooral interessant onderwerp. Ik denk namelijk dat er een hoop hondenbaasjes onbewust een andere gedachtegang hebben over de gedragingen van zijn of haar hond. Je herkent het misschien wel? Je hond rent als een malle rond en is totaal onbereikbaar, hij lijkt wel oost Indische doof en hij hoort niet meer wat jij nog tegen hem zegt. Geen prettige situatie als je het mij vraagt, we willen graag dat we onze hond kunnen bereiken als dat nodig is en hij daar iets mee doet als we dat van hem vragen, Er is naar mijn mening geen prettiger idee dan dat we onze trouwe viervoeter onder controle kunnen houden. Dit is tenslotte ook ontzettend belangrijk en onmisbaar als je veilig op pad wilt gaan met je hond, nietwaar? 

Toch hoor ik regelmatig opmerkingen voorbij komen zoals mijn hond wordt nooit moe als ik hem aan de lijn laat, hij moet echt los kunnen rennen en spelen met zijn vriendjes, anders heeft het geen zin en als we thuis komen dan is hij nog steeds erg actief. Maarrrr hij kan helaas bijna nergens los lopen want als ik hem van de lijn klik luistert hij niet meer, hij is dan zo druk aan het spelen dat hij niet meer komt als ik hem roep. Een vervelende situatie waar we best gefrustreerd van kunnen raken als hondenbaas en dat doet de relatie die je graag zou willen met je hond meestal niet ten goede.

Laten we voorop stellen dat ik het volkomen eens ben dat een hond mits hij hier zelf ook blij van wordt lekker hoort te ravotten en spelen met soortgenootjes dat is gewoon super leuk en goed voor zijn sociale ontwikkeling. Alleen is het natuurlijk geen prettig idee dat als jij erop gokt om je hond los te laten je maar hoopt dat hij geen gevaarlijke fratsen uithaalt en wel weer terug komt als hij klaar is met spelen met zijn vriendjes… Het is natuurlijk voor beide partijen veel fijner dat je dat stukje controle creëert en daardoor de situatie goed kan overzien en op tijd kunt ingrijpen mocht dat nodig zijn. Nu vraag je, je vast af hoe kan ik dan dat stukje controle creëren bij mijn hond? Het is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld als je denkt. Het begint allemaal in welke gemoedstoestand hij zich bevindt, want heb je wel eens gekeken hoe hij zich werkelijk voelt voordat je hem van de lijn klikt? Heb je dan nog contact met hem? Of zit hij in de startblokken en met zijn brein al bij die andere honden? De Gemoedstoestand van je hond is bepalend voor zijn gedrag dus ik zou zeggen ga daar eerst eens mee aan de slag! 

Ik zal je een tip geven: Kijk eerst eens goed naar je hond hoe hij zich gedraagt en voelt voordat jullie iets gaan ondernemen samen. Heb je niet het idee dat je contact met hem hebt laat hem dan eerst eens zitten en wacht totdat hij ontspant. Vind je dit lastig om te zien of in te schatten wanneer hij nu echt op het juiste energie niveau is? Ik zal binnenkort een filmpje en een stukje uitleg delen hoe je dit zelf op je eigen hond kan toepassen. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0