Ontspannen wandelen met je hond

𝐙𝐢𝐞 𝐣𝐢𝐣 𝐞𝐫 𝐭𝐞𝐠𝐞𝐧 𝐨𝐩 𝐨𝐦 𝐦𝐞𝐭 𝐣𝐨𝐮𝐰 𝐡𝐨𝐧𝐝 𝐭𝐞 𝐠𝐚𝐚𝐧 𝐰𝐚𝐧𝐝𝐞𝐥𝐞𝐧, 𝐨𝐦𝐝𝐚𝐭 𝐣𝐮𝐥𝐥𝐢𝐞 𝐰𝐚𝐧𝐝𝐞𝐥𝐢𝐧𝐠𝐞𝐧 𝐯𝐞𝐫𝐫𝐞 𝐯𝐚𝐧 𝐨𝐧𝐭𝐬𝐩𝐚𝐧𝐧𝐞𝐧 𝐳𝐢𝐣𝐧? 𝐖𝐢𝐥 𝐣𝐢𝐣 𝐨𝐨𝐤 𝐰𝐞𝐞𝐫 𝐰𝐚𝐭 𝐦𝐞𝐞𝐫 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐨𝐥𝐞 𝐞𝐧 𝐠𝐫𝐢𝐩 𝐨𝐩 𝐡𝐞𝐭 𝐠𝐞𝐝𝐫𝐚𝐠 𝐯𝐚𝐧 𝐣𝐞 𝐡𝐨𝐧𝐝 𝐞𝐧 𝐰𝐞𝐞𝐫 𝐤𝐮𝐧𝐧𝐞𝐧 𝐠𝐞𝐧𝐢𝐞𝐭𝐞𝐧 𝐯𝐚𝐧 𝐣𝐮𝐥𝐥𝐢𝐞 𝐰𝐚𝐧𝐝𝐞𝐥𝐢𝐧𝐠𝐞𝐧 𝐬𝐚𝐦𝐞𝐧?

 

Hierbij een tip!

Ontspannen wandelen, is o.a. een belangrijk onderdeel voor een fijne relatie met je hond. Wandelen met je hond is niet alleen voor plezier en ontspanning, maar ook zeker onmisbaar voor een goede relatie. Voordat je ontspannen op pad gaat met je hond zal je hiervoor wel wat voorbereidingen moeten treffen. Zo is het belangrijk dat je goed kijkt in welke positie je je hond plaats en hoe hij zich daarbij daadwerkelijk voelt, dus naast of achter je i.p.v vooraan.

Zoals eerder benoemd in mijn bericht, is er geen goed of fout, je zult altijd moeten kijken naar de situatie en hoe je hond zich daarbij voelt, ieder hond en zijn karakter zijn verschillend. Dus het is zeker niet verkeerd om jouw hond voor jou te laten lopen, mits je hier geen hinder aan ondervindt. Is dit toch het geval, dan zal jij je hond hierbij kunnen helpen om er voor hem te zijn op de momenten dat hij/zij jou nodig heeft. 

 

Stel je voor dat jij door een doolhof loopt en er zelf niet meer uitkomt doordat je telkens de verkeerde afslag neemt, je blijft maar rondjes lopen en je hebt eigenlijk geen idee meer welke kant je op moet gaan. Er is niemand die jou te hulp schiet en zij staan achter jou toe te kijken hoe jij staat te klungelen. Dan zou het in zo'n situatie best prettig zijn dat iemand je een aantal aanwijzingen zou geven waardoor jij weer de juiste richting op kan lopen en je weg kan vervolgen naar de uitgang nietwaar? 

Dit is in veel gevallen vergelijkbaar met je hond, honden die reactief zijn aan de lijn voelen zich meestal niet comfortabel genoeg met o.a. de positie die ze hebben gekregen. En zullen veel meer gebaat zijn dat jij ze af en toe dus even die aanwijzing geeft, zodat ze het juiste pad blijven bewandelen. Ook de gemoedstoestand waar je hond zich in bevindt is een belangrijk punt om niet te vergeten, want wil jij een fijne ontspannen wandeling maken met je hond, dan is het natuurlijk niet handig om een stuiterbal naast je te hebben lopen die alle kanten opvliegt en jou meetrekt aan de lijn. En ook hier geldt weer dat als jouw hond moeite heeft om zich te concentreren op jou en in een te hoge opwinding verkeerd, de kans groot is dat hij dan reactief is aan de lijn en veel sneller tot actie wordt aangezet bij het zien van bijvoorbeeld een andere hond dan dat we zouden willen. 

Dus heb je jij een hond die zich genoodzaakt voelt om overal op te reageren en zich niet comfortabel voelt tijdens jullie wandeling? Ga hier dan eerst eens mee aan de slag!

 

De stappen op een rijtje:

1: De gemoedstoestand van je hond moet in orde zijn.

2: Bekijk de positie waar jij je hond in plaats.

3: Wees zelf duidelijk en geef de juiste aanwijzingen.

 

Mocht het nog niet helemaal lukken en wil jij ook weer ontspannen op pad en weer kunnen genieten van jullie wandelingen samen? Neem dan vrijblijvend contact op en ik kom je graag helpen!